FUT Pályázat

A Fiatal Urbanisták Tagozata (FUT) országos és nyilvános komplex ötletpályázatot hirdet meg Magyarország valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatói és friss diplomások részére. Örömmel fogadjuk mindenki jelentkezését, aki "urbanistának" érzi magát és szívügye a város. ___________________ Pályázat munkacsoport tagjai: Szerdahelyi-Németh Klára, Turóczi Tímea, Zsovák Orsolya, Annus Viktor, Vajas Ákos, Tóth Boglárka

Az ötletpályázat célja

2012.03.19. 01:53 futpalyazat

 

 
A Fiatal Urbanisták Tagozata (FUT) országos és nyilvános komplex ötletpályázatot hirdet meg Magyarország valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatói és friss diplomások részére. Örömmel fogadjuk mindenki jelentkezését, aki csak "urbanistának" érzi magát és szívügye a város.
 
Az ötletpályázat célja hogy az urbanisztika szakterületeit érintő hallgatók és friss diplomások (a diploma megszerzésének éve 2011. vagy 2012. évben történt) dolgozzanak különböző csoportokban. A feladat, hogy megtalálják a választ, egy valós városi problémára. Fejlesztési programot alkossanak az adott helyszínre és ezt érthető módon, kreatívan dokumentálva adják elő. Hiszünk abban, hogy a szakmai fejlődés legfontosabb eleme a gyakorlati munka, és erre minél tágabb lehetőséget, “értelmes” és inspiráló feladatokat kell biztosítani.
 
A célok között szerepel, hogy az ötletpályázat új gondolatokat közvetítsen a kerületi önkormányzat felé, aki nyitott, befogadó a tér és környékének jövőjével kapcsolatban. Távlati cél, hogy a beérkezett ötletekből a gondolatok továbbvitelével egy, akár ténylegesen megvalósuló koncepció születhessen.  
A pályázat sikerességét az  is jelentené, ha a témával kapcsolatban, minél több szakma megszólalna. A városrész-központ szerepével, funkciójával, és programjával olyan hallgatói csoportok foglalkoznának, melyek különböző felkészültségük, más-más témában való jártasságuk révén egymás tudását kiegészítve igazán csoportként működnének együtt. A budapesti helyszín nem zárja ki azt, hogy az ország egész területéről érkezzenek pályaművek.
 
Milyen is ma egy ideális városrész-központ Budapesten? Rátok vár a feladat, hogy saját fantáziátok és szakmai képességeitek révén erre megoldást találjatok.
A kijelölt városi helyszínen számos megoldandó probléma található. A felmerülőkihívásokra válaszként adható javaslat(ok) mellett ezeknek a részletes felkutatása és értelmezése is a pályázat részét képezi. Hiszen éppen olyan fontos a városi kontextusban észlelt konfliktus mibenlétének a felismerése, mint maga a javaslattétel, azaz a tényleges tervezés. Nem csupán hagyományos értelemben vett városépítészeti terveket várunk, hanem a problémáknak és a gondolkodásnak egy olyan vizuális lenyomatát, leképzését, amely akár a probléma megértéséhez vezető úton végigkíséri a szemlélőt. A terveket ugyan szakértelemmel kell elkészíteni, de előre gondolva arra, hogy ezek nem csak a szűkebb “szakma” számára, hanem a lakosság, civil szervezetek bevonására, vagy akár az utca emberének készülhetnek. Ezért szívesen fogadunk minden olyan pályázatot, ami ötleteivel gazdagítani és színesíteni tudja a várostervezők palettáját illetve iránymutatást ad az urbanisztika útvesztőjében egy konkrét esettanulmányon keresztül.
 
Az ötletpályázat tárgya
Budapest XVIII. kerület Béke tér és környezete városrész-központ megújítása.
 
Az ötletpályázat formája
Az ötletpályázat jellege: hallgatói ötletpályázat
Az ötletpályázat formája: titkos
 
Az ötletpályázat kiírója
A hallgatói ötletpályázat kiírója a Fiatal Urbanisták Tagozata.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://futpalyazat.blog.hu/api/trackback/id/tr34324980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.